Blockchain – Wat is het en wat verandert er voor mij?

Blockchain is een grote ontwikkeling die op dit moment plaats vindt. Het is een nieuwe techniek waarmee onderlinge (al dan niet financiële) afspraken worden geprogrammeerd en automatisch worden gecontroleerd en gevalideerd. Het ziet er naar uit dat blockchain onze manier van informatie uitwisselen drastisch gaat veranderen. Zowel tussen mensen onderling als tussen organisaties, overheid en burger. Wat is blockchain precies? En welke kansen biedt deze nieuwe technologie voor een organisatie?

Wat is blockchain?

Blockchain is de naam van een nieuwe technologie en werkwijze die transacties volledig transparant kan maken en tegelijkertijd sneller, goedkoper en 100% veilig. De beste manier om te begrijpen hoe blockchain werkt, is aan de hand van een voorbeeld.

Stel..
Persoon A maakt €10 over naar persoon B. Normaal gesproken gaat dit vaak via een ‘trusted third party’, meestal een bank. De bank ontvangt het verzoek van persoon A, kijkt in zijn boekhouding of persoon A zoveel geld bezit en zorgt vervolgens dat persoon B dat geld krijgt. Dit proces kost tijd, zeker als persoon B in een ander land woont, moet worden betaald in andere valuta of als er nog een andere partij bij betrokken moet worden. Voor dit werk neemt de bank ook een ‘fee’. De bank slaat deze transactie op in zijn gesloten grootboek. Verder is er niemand anders die weet wat er tussen A en B plaatsvindt.

Bedrijven, accountants, notarissen, banken: iedereen heeft zijn eigen grootboek en administratie. Dat geeft veel administratieve en foutgevoelige rompslomp. Blockchain-technologie gooit alle grootboeken als het ware op 1 hoop. Het geeft namelijk iedere partij en iedere transactie die plaatsvindt een eigen unieke code.

Hoe werkt blockchain?

Wat als bovengenoemde transactie via de nieuwe blockchain-technologie gebeurd? De transactie tussen persoon A en B krijgt nu een unieke code. Deze wordt gedocumenteerd in het grote grootboek van het blockchain-netwerk. Blockchain zorgt er echter voor dat dit grootboek door iedereen in te zien is. Iedereen die meedoet aan de blockchain krijgt namelijk een exacte kopie van dit grootboek die ze kunnen inkijken. Alle kopieën worden door deze technologie met elkaar verbonden, automatisch gecontroleerd en geupdate. Hiermee garandeert blockchain transparantie.

Hoe gaat het voorbeeld het verder?
Persoon B stuurt nu een opdracht uit om €5 over te maken naar persoon C. We weten dat persoon B in ieder geval €10 heeft, dus deze transactie kan gewoon doorgaan. Ook deze transactie krijgt een unieke code mee en wordt opgeslagen in het grootboek. Alle kopieën van het grootboek (die iedereen heeft) worden automatisch bijgewerkt.

Nu stuurt persoon B een verzoek uit om €7 over te maken naar persoon D. De blockchain  controleert of dit verzoek kan worden uitgevoerd en zal deze weigeren. Uit het grootboek van persoon A, C, D en alle anderen die nog een kopie hebben van het grootboek blijkt namelijk dat persoon B niet meer in bezit is van €7. De transactie wordt automatisch geweigerd. Dit is ongeacht of persoon B heeft zitten frauderen met zijn kopie van het grootboek. De meerderheid van de partijen in het netwerk (persoon A, C en D in dit geval) zeggen namelijk dat het grootboek van Persoon B niet meer klopt. Hiermee garandeert blockchain de veiligheid.

Door deze enorme transparantie en controle kan ook de ‘trusted third party’ weggehaald worden. Deze is namelijk overbodig geworden. Iedere transactie is traceerbaar geworden door de unieke codes en doordat iedereen een eigen kopie krijgt van het grootboek weet je precies wat er gaande is in de markt. Er gaat dus geen ‘transactie-fee’ meer naar een derde partij, waardoor blockchain ook goedkoper wordt voor de mensen die transacties doen.

Blockchain gaat over veel meer dan geld

Als je nu inlogt op de site van jouw persoonlijke betaalrekening, zie je een saldo staan en een lijst transacties. Dit geld is eigenlijk fictief; er is niet letterlijk iemand bij een bank die munten uit jouw kluisje haalt en die bij iemand anders er in stopt. Jouw saldo is niets anders dan een serie van 1’s en 0’s. Het geld dat jij overmaakt ook. We sturen eigenlijk allemaal data rond.

Aan data kunnen we regels meegeven. Jij wilt misschien dat als jij geld overmaakt naar een goed doel, dat ze 100% daarvan inzetten voor het bouwen van nieuwe waterputten in een ontwikkelingsland. En je wilt niet dat ze het inzetten voor hun reclamecampagnes. Omdat in blockchain iedere transactie transparant is, kunnen we bijhouden wat dit goede doel doet met het geld dat zij binnenkrijgen van jou. Als we in die boekhouding zien dat er toch een deel van jou geld wordt gebruikt voor een campagne, kan het systeem dit automatisch blokkeren. Of zelfs het geld terugstorten naar jou. Er stond immers in ieders grootboek geschreven dat dat geld, met die unieke code, alleen maar voor een bepaald doeleinde gebruikt mocht worden.

Zo zijn er nog veel meer regels te bedenken, zoals dat een transactie pas na het behalen van een bepaald doel mag plaatsvinden of na een X aantal jaar. En het hoeft niet alleen om geld te gaan. Blockchain registreert eigenlijk data. Die data kan staan voor geld, maar ook voor concerttickets, auto’s, aandelen, opgewekte energie, olievaten, goudklompjes van 10 gram, of wat dan ook. Hetzelfde systeem en principe kan op alle eenheden, transactievormen en onderlinge afspraken worden toegepast.

Sterk versimpeld

Hoe we dit uitleggen is natuurlijk een sterk versimpelde versie van het verhaal. Voor het gemak slaan we de vraagstukken over o.a. privacy even over. Daar zitten nog hele grote beren op de weg. Dat neemt niet weg dat Blockchain een veelbelovende technologie is met vergaande strekking. De eerste blockchainsystemen staan al online en zijn al te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan The Ethereum Project. Grote banken kijken met arendsogen naar deze ontwikkeling, omdat ze hun eigen bestaansrecht zien verdampen.

Wat kan ik met blockchain?

Het feit dat er gewerkt wordt aan nieuwe technologie is natuurlijk heel leuk, maar misschien een beetje ver van je bed. Maar laat je ontwikkelingen als deze jouw organisatie overkomen? Gaat de concurrent straks aan de haal met de eerste blockchainservice? Of ben jij dat?

Er zijn tal van manieren te verzinnen die gebruik kunnen maken van blockchain technologie. We noemen er een paar:

  • Het online afsluiten van een hypotheek.
  • Je stem uitbrengen in een lokale verkiezing.
  • Je administratie werkt zichzelf automatisch bij.
  • Het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering.

In principe ieder systeem waarbij informatie moet worden uitgewisseld en gecontroleerd tussen een burger en een organisatie kan profiteren van blockchain.

In ons Trendabonnement voorbeeld werken we een aantal mogelijke toepassingen voor blockchain verder uit. Deze kan je hier gratis downloaden.

Verder sparren over nieuwe trends?

De Inspiratiebrigade helpt je met kijken naar de toekomst. We helpen je kansen zien, brengen inspiratie en nieuwe innovatieve ideeën, waar jij concreet mee aan de slag kan? Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons of kom eens langs op een van onze gratis inspiratiemiddagen.

Write A Comment